Trupa de teatru LICGEND

Formaţia de teatru a Liceului Teoretic „General Dragalina”-LICGEND- a luat naştere în anul şcolar 1997-1998 sub îndrumarea profesoarei Ediţoiu Cornelia, cea care a continuat tradiţia liceului de a avea trupă de artişti-actori şi de a promova educaţia prin şi pentru teatru.
Echipa actorilor amatori de la „Dragalina” s-a remarcat încă de la prima ediţie a Festivalului de teatru scurt pentru liceeni, Am- Fi- Teatru, Reşiţa ,prin originalitate. Festivalul a devenit , treptat, prilej de mobilizare , de canalizare a eforturilor în vederea obţinerii unui loc pe podium. Printre elevii de atunci, care s-au remarcat şi au obţinut premii, se numără Simionică Iulian, angajat ulterior al Teatrului din Resita, absolvent al Facultăţii de Actorie de la Oradea , Iulia Nănău- actualmente lector universitar la Facultatea de Litere a Universităţii de Vest Timişoara, Adrian Junc, Cârstian Marian(subofiţer),Petolea Ramona(avocat),Chiriac Ionuţ(profesor), Pocol Alexandru(student Politehnică), Găină Dănuţ, etc.
Din palmaresul echipei amintim premiile obţinute în concursul Am fi teatru şi la Gala Galelor, cu piese ca; O fată de măritat de Eugen Ionescu(1998), Moftangii-apreciată pentru viziunea regizorală de criticul bucureştean Parhon(2003), Psihilariada- compusă si regizată de profesoara Ediţoiu Cornelia, Chiriţa-monolog susţinut în travesti de Cârstian Marian , Inalta societate şi Bărbatul visurilor mele de Ady Vârlan(2005), Telefonul de Fred Firea, Restituirea taxelor şcolare( 2009),Zgârcitul (2012) Năsturelul(2014)
Formaţia are un repertoriu bogat ce cuprinde, în special scenete şi comedii( comediile şi schiţele lui Caragiale, schiţe de Ion Băiesu, ex Duetul, comediile lui Ady Varlan), fragmente din tragediile lui Shakespeare, scenete de Fred Firea etc şi e prezentă la toate manifestările organizate de Liceul ”General Dragalina” sau de Teatrul Vechi din Oraviţa.
Unele piese precum ”Restituirea taxelor şcolare” de Karinthy Frigyes , ”Bărbatul visurilor mele” de Vârlan, ”O noapte furtunoasă” de Caragiale au rămas în memoria actorilor şi spectatorilor aşa că sunt reluate cu alte distribuţii.
În 2016, actorii amatori, în mare parte din clasa a X-a SN, au prezentat pe 8, 25, 27 martie cu ocazia Zilei Femeii, Bunei Vestiri și a Teatrului comedia/farsa ” Chirița în balon” de Vasile Alecsandri. Am mai pus în scenă Țiganiada cu XII I, ”Moș Ion Roată și Unirea”, ”Negustor lipscan”, ” Iapa lui Vodă”, schita ”Bacalaureat” cu clasa a VIII-a, ”Vizită” si ”Căldură mare” cu clasa a V-a
Elevii care au făcut şi fac parte din echipa LICGEND consideră activitatea drept o experienţă plăcută ,care le-a adus satisfacţii, premii, un mai bun control al emoţiilor, o mai bună dicţie, distracţie etc.

Prof. coordonator,
Cornelia Edițoiu